dissabte, 16 d’agost del 2014

LA COLÒNIA ESCOLAR DEL PORT D'ANDRATX


Les colònies escolars gaudeixen d'un prestigi ben merescut com a institucions pedagògiques d'escola activa, encara que entre les seves pretencions principals, i sobre altres aspectes, ressalta una finalitat higienista.
En el meu cas les millors pràctiques pedagògiques estic segur les vaig realitzar a les colònies de Ca'n Tàpera a partir de 1970.
Són ben conegudes les colònies patrocinades per la Diputació Provincial i les va organitzar el Museu Pedagògic dirigit per Joan Capó. També que l'ajuntament de Palma n'havia subvencionat a partir de 1906.
Però no havia llegit res en concret de la primera colònia patrocinada per l'Ajuntament de Palma que es va realitzar al Port d'Andratx en el mes d'agost de 1906 amb Bartomeu Terrades com a director fins que vaig trobar el llibre de la memòria feta com a justificació de la seva realització. En la memòria [Colonia Escolar de Puerto de Andratx organizada por el Ayuntamiento de Palma, Agosto de 1906. Bartolomé Terrades Mir], al marge dels aspectes organitzatius i pedagògics que són descrits amb bastant de detall, com a mínim per a fer-nos idea d'allò que era i que es feia a la colònia, observam un aspecte que vull destacar: les visites que va tenir durant la seva realització. autoritats locals (batle i regidors d'Andratx), autoritats municipals de Palma (presidides pel batle Calvet i pel síndic Lluís Alemany), representants i redactors diaris Ultima Hora i La Tarde i el diputat (sots-secretari d'Instrucció Pública) Alexandre Rosselló. Tampoc fa faltar l'inspector d'ensenyament don Andreu Morey.
La coincidència d'un personatge tan important com era el diputat don Alexandre Rosselló amb el regidor Lluís Alemany (que un any després seria batle de Palma) i el director de la colònia Bartomeu Terrades, ens fa pensar que potser parlaren de la idea de construir una Escola Graduada Model a ciutat que podria ser dirigida pel mateix Terrades (era mestre a Palma). El que no va poder assistir fou don Miquel Porcel, regent de la Normal, perquè dirigia la seva pròpia colònia al Port de Sóller. Però aquest mestre hi era present mitjançant el llibre d'on Terrades havia tret idees pel projecte [PORCEL RIERA, Miguel. Diario de una colonia escolar en Baleares: Puerto de Sóller. Agosto de 1901. Notas tomadas sobre el terreno. Palma: Tipo-lit. de Bartolomé Rotger, 1901].
 
Diario La Tarde (Palma 16 de agosto)
Els apèndixs:
1.Excursión a "La Mola des Clop", descrita per un colono.
2. Excursión a "Sant Telm", descrita per un colono.
3.- Datos de los colonos.
4.  Datos económicos.
5.- "Visitando una colonia". Diario La tarde (16/8/06).
6.- "Las colonias escolares. En Andraitx". Diario Ultima Hora (20/8/06).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada