divendres, 8 d’agost del 2014

EL MESTRE SALVADOR SUNYER SIRVENT


Biografia breu  [1878-1944]


Salvador Sunyer



Va néixer a Lles de Cerdanya (Lleida) el 14 de maig de 1878).
Va aconseguir el títol de mestre superior el 23 de juny de 1902 quan ja era mestre interí (amb el títol de mestre elemental) a Sant Pere Pescador de Girona, on va néixer el seu fill Miquel aquest mateix any. [L'inspector Miquel Sunyer]
Va seguir d'interí en algunes localitats de Catalunya fins que va aprovar unes oposicions restringides i va obtenir plaça provisional a Cantallops (Girona).
L'1 de setembre de 1919 va venir destinat a Mallorca per concurs de trasllat amb plaça a Santa Margalida (Mallorca).
Camp d'experimentació agrícola

Per R.O. de 17 de desembre de 1921 li fou concedida la direcció del Camp Agrícola annex a l'Escola de Santa Margalida, càrrec que va desenvolupar fins que va deixar l'escola, a finals del mes d'agost de 1933.
[Camps agrícoles escolars]

Es dóna la circumstància que també fou batle de Vila i que durant el seu mandat es va sol·licitar i aconseguir la creació de l'escola nova de Santa Margalida (avui escola vella).
Colònia 1925
Fou sots-director de la Colònia Escolar Provincial realitzada l'agost de 1925 celebrada en el Port de Sóller (Escola de Santa Caterina). Vegeu fotografies. Vegeu article de Miquel Jaume Campaner) organitzada pel Museu Pedagògic i dirigida per l'inspector Joan Capó. A aquesta colònia hi va assistir com auxiliar el seu fill Miquel Suñer Garrote que acabava de finalitzar els estudis de mestre a Girona  i el també com a auxiliar, Miquel Deyà Palerm.

[Colònies escolars a Porto Cristo i altres indrets (Miquel Jaume i Campaner)]


Fou director interí de l'EG de Santa Margalida de gener a juliol de 1927, de setembre de 1928 a 19 de novembre de 1931 i de 20 de novembre d'aquest mateix any fins que va deixar l'escola l'agost de 1933.

A continuació, per concurs de trasllats , va obtenir plaça com a mestre a l'Escola Graduada de Santa Caterina de Palma on fou director, per elecció, a partir del 25 de gener de l'any 1935.
Per ordre del governador civil de 5 de novembre, i a proposta de la Comissió Depuradora de Mestres, va perdre la plaça i el sou a partir de l'1 d'octubre de 1936.
Per ordre de 27 de juliol de 1940 es retira la sanció i retorna al càrrec.
Va morir el 19 de gener de l'any 1944.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada