dijous, 21 d’agost del 2014

EL CAS DE L'ESCOLA GRADUADA ANY 1916

L'any 1916 fou un any terrible per l'Escola Graduada de Palma. El batle baró de Pinopar la va fer tancar i va expedientar el director del centre Bartomeu Terrades. El conflicte va durar més de mig any de manera que aquell curs escolar es va perdre del tot. 
Fa anys vaig llegir aquesta història en el llibre de Jaume Oliver Jaume "Escola i Societat" on es dóna una extensa informació sobre el cas però no em va bastar perquè quedaven aspectes per aclarir. Per això he cercat a l'arxiu municipal de Palma i a la premsa local de l'època la informació que m'ha servit per elaborar l'article que dóna clarícia de tot allò que va passar. Fets lamentables que acabaren amb la renúncia del batle Francesc Puigserver, baró de Pinopar. L'escola va reprendre l'activitat el curs 1916/1917 però mai va tornar ser la mateixa  que havia començat amb tanta il·lusió feia pocs cursos.
Tot va començar amb la presa de possessió del nou batle dia 1 de gener de 1916. Pocs dies després, el 5 de febrer, va dir en el ple municipal: 
 "Mala y pesada carga es la de ocupar el cargo de Alcalde..."
"... Antes de ocupar la Alcaldía, ya me dijo no recuerdo quién, que en la Escuela Graduada se cometían
inmoralidades, pero yo no pude hacer mas que darme por enterado porque no era yo entonces el
llamado a resolver.
Eren les explicacions que donava per haver tancat l'Escola Graduada i expedientat el seu director.

La història sembla recobrar actualitat amb els expedients oberts a diferents directors de les Illes en aquest passat curs, encara no resolts.

EL CONFLICTE DE L'ESCOLA GRADUADA DE L'ANY 1916 COMPLET



2 comentaris: