dimarts, 9 de setembre del 2014

LA CAÒTICA SITUACIÓ DE LA INSPECCIÓ EDUCATIVA


El desastre de l'educació a les Illes Balears ha afectat molt directament a la Inspecció Educativa, per diferents raons.
El principal motiu és la necessitat que té qualsevol Administració de supervisar i controlar els centres. Aquesta tasca, per normativa, està encomanada a la Inspecció.
Al mateix temps, l'Administració vol que aquests funcionaris siguin dòcils (que no obstaculitzin les ordres) i efectius (que facin la seva feina ràpidament i d'acord amb les ordres).
Al no confiar en els inspectors de cos, l'Administració voldria seleccionar nous inspectors de manera que fossin col·laboradors i de confiança.
Tenint en compte totes aquestes circumstàncies, la Conselleria d'Educació fa dos anys va treure tots els inspectors accidentals i va idear un nou procés que servís per aquesta finalitat. Varen fer la convocatòria tot intentant que s'hi presentassin funcionaris de la seva confiança, cosa que no sempre és fàcil.
Una vegada que tot estava a punt, nomenaren una comissió de selecció d'absoluta confiança i a dit. Això es va realitzar en contra de la forma que dicten les lleis. El membres de qualsevol tribunal o comissió de selecció s'ha d'elegir per sorteig.
En contra d'aquesta manera de constituir la comissió l'Stei va presentar un recurs. El TSJIB el dia 2 de juliol va dictar una sentència contundent que anul·lava la normativa referida al cas.
Avui, dia 9 de setembre, amb data del 2, mitjançant el BOIB, la Conselleria ha donat compliment a la sentència. Allò que fa és manifestar que retorna tot el procés al punt conflictiu. La lectura que es fa és dir que s'haurà de nomenar una nova comissió i reiniciar el procediment en el punt que correspon: totes les actuacions que va fer la comissió. Per tant haurà de repetir les proves i tornar valorar els candidats.
Una cosa important és que l'acord d'execució dóna per bones totes les actuacions dels inspectors fetes en tot aquest temps.
De la mateixa manera podria dir que els inspectors es queden fins que es realitzi de nou tot el  procediment
Tot això ha provocat que durant tota aquesta legislatura la Inspecció Educativa ha travessat per la situació més caòtica de tota la seva existència. Primer, perquè fa dos anys, després que fossin acomiadats desset inspectors, la inspecció va quedar reduïda a la meitat dels seus membres. Després perquè es va fer una selecció il·legal. Durant tot el curs passat la Inspecció no ha pogut fer altra cosa que controlar els projectes TIL.
El pitjor és que els centres, les direccions, els docents, els pares i mares i l'alumnat han patit tot aquest desastre.
Però sabeu que és el pitjor de tot, és que amb això la situació no s'arregla sinó  empitjora més.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada