dissabte, 6 de setembre del 2014

COLÒNIES DE VACANCES

Monitors 1974
Aproximadament entre 1970 i 1992 es realitzaren a Can Tàpera moltes colònies de vacances educatives on hi participàvem mestres i futurs professors de la UIB. 
Aquesta fotografia mostra l'equip de monitors d'un torn mixt de coloniers i colonieres realitzat l'estiu de l'any 1974. No ho sé pels meus arxius sinó per l'infant del cotxet que és el meu fill Víctor i aquesta era la seva primera colònia, torn de juliol a Can Tàpera.
(Evidentment som el primer de l'esquerra; a la meva esquerra Ramon Bassa; Bernat Sureda; Miquel Orell i Toni Orell. Davant Conchita Quadreny, Paloma, Margalida Bibiloni, Cati Cladera, Esperança Simonet i acotada Begoña; en el cotxet, Víctor)
-
Si accediu a l'arxiu que acompanya aquest escrit podreu llegir un article publicat a la revista Lluc, maig de 1975.
-
Què fèiem a la colònia? Eren deu dies de gaudir d'un esplai continu aplicant pedagogia viva, de sol a sol. Ens aixecàvem a les vuit, neteja personal i berenar. A continuació reunió en assemblea per a tractar aspectes d'organització i millora. Torns de neteja i animació fins que anàvem a la piscina. Aquesta era lloc d'esbarjo i convivència. A la tarda es feien tallers, piscina i jocs o temps lliure per les seves coses. A les nits  es feien les vetllades que incloïen una berbena i una gran festa. Dos dies anàvem d'excursió tot el dia. Totes les colònies utilitzaven el català com a llengua d'expressió i comunicació. 

EL LLOC


Es tracta d'una finca amb cases situada entre Gènova i Cas Català de unes 38 quarterades on domina el pinar . El terreny està a la falda de la muntanya de Gènova i resulta bastant accidentat i per això és dolent per a ser cultivat.


 LES CASES 


S'han anat reformant fins que han arribat a reunir tres edificis amb les seves ales.
La zona de la torre l'ala de la dreta era la destinada a colònies. Els edificis de darrera són nous. La casa a l'esquerra és la que el nucli més antic encara que l'any 1978 va ser reformada.

FOTOGRAFIES

La piscina del bosc era un lloc central d'activitats. 

El primer dia, els més petits començaven per nadar a la piscina petita. Després ja s'animaven a anar a la gran.
Piscina petita

Piscina gran






 
Assemblea d'equip




Cada dia el monitor es reunia amb el seu equip de coloniers per a preparar alguna activitat.


 
En el menjador
El menjador era un del llocs preferits perquè tinguérem sempre un bon cuiner. Primer en Miquel i després com a primera cuinera, na Margalida Alemany.

Monitors assetjant
L'equip de monitors havia d'esser expert en diverses matèries però també en música.
Les danses
Els jocs, les cançons i les danses eren tècniques d'animació habituals de en les nostres colònies.
La festa dels indis
La darrera nit de la colònia és realitzava una vetllada extraordinària amb decorat i disfresses. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada