diumenge, 20 de juliol del 2014

L'EDUCACIÓ A INCA


Escola de Can Boqueta
A Inca l'ensenyament públic ha costat molt d'ésser introduït. No es tracta d'escoles unitàries de nins i nines que ja apareixen ressenyades l'any 1835: una de nins i una de nines. Ens referim a escoles públiques graduades o instituts de segon ensenyament. Per això haurem d'arribar a la II República i encara fou sols un somni que va durar dos anys. El tema ha estat prou estudiat però és poc conegut.
Edifici Escoles
El primer que hem de dir és que quasi cent anys després la situació continuava igual: l'any 1931 sols hi havia escoles unitàries de nins i de nines sense edifici propi. La causa: la forta oposició de la parròquia i de les ordres religioses que tenien els propis centres escolars (Germanes de la Caritat, Franciscanes, Frares de La Salle i Franciscans). També hi havia els centres privats no religiosos: L'Acadèmia de Miquel Riutort, el Col·legi Santa Maria la major i el Col·legi Santo Tomàs de Aquino.
Escola de Tirasset
Això no obstant, Inca va comptar amb homes i dones combatius que volien prestigiar l'educació com fou l'impressor Miquel Duran que en els anys en que fou regidor va intentar crear escoles públiques dignes.
El curs 1921-1922 hi havia 800 nins i nines d'entre 6 i 12 anys però d'aquests només la meitat estaven escolaritzats. L'any 1929 es va crear l'Escola d'Arts i Oficis, 
Però l'escenari es va convulsionar a partir de 1931. Es crearen les escoles de Can Boqueta i de Tirasset i un Institut elemental al Convent de santo Domingo. Les bones intencions quedaren truncades amb la guerra civil de 1936.
 
100 anys d'Educació a Inca per G.Janer Manila

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada