dimecres, 11 de març del 2015

PETITA HISTÒRIA D'UNA MESTRA REPRESALIADA

Plec de càrrecs
L'any 1936 Júlia Rodríguez Arroyo era la jove mestra de pàrvuls de Valldemossa.
Vivia a Palma i cada diumenge horabaixa pujava al poblet de la Serra on residia a un hotel fins el dissabte. Aleshores baixava a Ciutat amb l'autobús de la una.
Quan va estellar la Guerra Civil alguna mala ànima la va denunciar que es passejava pel poble amb un jove desconegut, que no anava mai a missa i que deien que era comunista
A partir del dia 1 d'octubre de 1936 fou suspesa de feina i sou. 
Fins el 2 de juliol de 1937 no va rebre el plec de càrrecs on efectivament l'acusaven de ser simpatitzant del Front Popular, de ser d'ideari irreligiós i de tenir conducta particular excessivament lliure.

Ella amb tot això no es va enfonsar ni conformar sinó que va lluitar cercant persones que l'avalassin davant la Comissió Depuradora. 
Va presentar cartes d'antigues alumnes, d'amigues seves i, fins i tot, del Rector de Valldemossa Mossèn Joan Mir que va suavitzar el primer informe que havia enviat anteriorment a la Comissió Depuradora: "He averiguado que en Petra, de donde fue maestra antes de venir a Valldemossa, se hospedaba en un hotel en donde estaban también otros que eran izquierdistas muy pronunciados y que tal vez por la amistad o trato que no supo o no quiso evitar se ha ganado el título de comunista..." També va aconseguir que el telegrafista de Valldemossa, president que fou de la Junta local de 1ª Ensenyança, Bernat Darder i Canals, fes un informe que no la perjudicava: "Como mujer, su estancia en esta, observó buena conducta, aunque algunos duden de ella por el mero hecho de haberla visto pasearse sola con un joven palmesano, pues a mi me consta que tienen relaciones formales con la aquiescencia de los respectivos padres..." 
També va demostrar que en el mes d'agost del 37 s'havia casat amb Andreu Llodrà amb la qual cosa volia fer entendre que era dona decent.
Tots aquests fets tingueren el seu efecte i el novembre de 1937 fou revocada la seva sanció i poc després va obtenir plaça a Petra (1937-1946).
De Petra va concursar a Calvià (1946-1950) i es va retirar l'any 1974 essent mestra de Can Pastilla (1950-1974).

Com a informació complementària afegim que el seu espòs, Andreu Llodrà Torrilla, l'any 1945 fou detingut i ingressat en la presó junt amb altres militants socialistes "acusat de tenir diversos materials de propaganda, com uns números de la revista Unidad, un text inèdit presumptament  destinat a esser publicat a la revista, i segells d'ajuda als presos polítics". Tots foren jutjats en consell de guerra per un tribunal militar el 30 de novembre de 1945. Llodrà fou condemnat a deu mesos de presó. 

Alguns dels documents que va presentar a Comissió Depuradora:

 





 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada